Participare la a 20-a aniversare ZCOM

Participare la a 20-a aniversare ZCOM

Ediţia aniversară a Zilei Comunicaţiilor a atras peste 800 de participanţi din cele mai diverse domenii de activitate. Conferinţa a fost marcată de lansarea în premieră a unui apel din partea ministrului Marius Bostan (MCSI) adresat industriei IT&C pentru a face din Alba-Iulia primul smart city românesc până în 2018, în contextul aniversării centenarului Marii Uniri.

Totodată, ministrul Marius Bostan a punctat importanţa Legii Infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii, proiect aflat în curs de aprobare în Camera Deputaţilor şi care va avea o influenţă pozitivă asupra investiţiilor în telecomunicaţii. „Fără investiţiile operatorilor privaţi, ale furnizorilor de servicii de Internet şi ale marilor companii telecom nu vom putea menţine viteza de acces cu care ne mândrim la momentul actual şi nu o vom putea creşte. Ţinta noastră este o Românie a Gigabyte-ului, şi pentru aceasta trebuie să ne menţinem ritmul şi să îl susţinem prin competiţie corectă şi investiţiile făcute de operatori. Profit de prezenţa mea la această ediţie aniversară a conferinţei Ziua Comunicaţiilor pentru a lansa industriei IT&C următoarea provocare: să construim până în 2018 primul oraş inteligent din România la Alba Iulia. Ne dorim să fie un proiect asumat de întreaga industrie şi de administraţia centrală şi care să devină un model replicabil la nivelul întregii ţări”, a declarat la Ziua Comunicaţiilor Marius Bostan, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În acelaşi context, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare in Comunicații (ANCOM), prin preşedintele Cătălin Marinescu a lansat în discuţie publică strategia pe termen mediu pentru reglementarea comunicaţiilor digitale. Printre obiectivele ANCOM se află reducerea deficitului de conectivitate față de media Uniunii Europene, extinderea tehnologiei LTE şi lansarea primelor proiecte 5G, existenţa unui singur tarif de terminare pentru toate ţările din EU, ajustarea la 3-3,5% a bugetului de cheltuieli cu serviciile de comunicaţii în gospodăriile româneşti etc.

„Anul acesta Ziua Comunicaţiilor a ajuns la cea de a XX-a ediţie, iar ANCOM sărbătoreşte anul acesta 25 de ani de administraţie modernă a spectrului radio şi 13 ani de la liberalizarea pieţei comunicaţiilor în România. Marcăm acest eveniment prin lansarea spre consultare “Strategia pentru comunicaţiile digitale 2020”. Invit cu această ocazie întreaga industrie la un dialog asupra planului de acţiune. Priorităţile strategice sunt grupate pe trei mari categorii: Promovarea competitivităţii reţelelor; Maximizarea disponibilităţii serviciilor şi Capitalizarea beneficiilor reţelelor IP. Este necesară înţelegerea interdependenţei dintre obiective şi direcţiile de acţiune, pentru că piaţa evoluează sub influenţa utilizatorilor, operatorilor, furnizorilor de reţele şi a producătorilor de conţinut şi echipamente. ANCOM poate interveni doar indirect, stimulând acele direcţii care pot duce la o evoluţie mai rapidă a pieţei şi inhibându-le pe cele care le considerăm a nu fi ofertante,” a mai afirmat Cătălin Marinescu.

În premieră, Ziua Comunicațiilor a adoptat o structură nouă, cu paneluri distincte dedicate dialogului între mediul legislativ, operatorii de telecomunicaţii, furnizorii de infrastructură şi dezvoltatorii de software şi securitate. Complementar, conferinţa a găzduit şi trei sesiuni paralele de ateliere practice pe domenii precum: infrastructură de telecomunicaţii, Securitate, IoT şi Smart City. În cadrul evenimentului, 15 personalităţi, companii şi instituții au primit „Premiul de excelență pentru 20 de ani în comunicaţii”.

Iniţiată în 1996 de către Eugen Preotu, Ziua Comunicaţiilor, cel mai relevant eveniment al pieţei locale de telecomunicații, este organizata de catre firma ITS Events Management, sub conducerea doamnei Liliana Balici, Director General, cu susţinerea celor mai importante companii din industria ITC locală: operatori (Orange, RCS-RDS, Telekom, UPC, Vodafone), furnizori de infrastructură si echipamente (Ericsson, Huawei, Intrarom, Romkatel, Schneider Electric, ZTE, AllView, Robofun), companii de software și securitate (Bitdefender, Bull an Atos Company, Intel, Teamnet, Total Soft, Trend Micro, Combridge, GoblemaRO, Xerox).

Sursa: ITS Events Management